Fabrikett

A fabrikett egy olyan tüzelőanyag, melyet főként szerves alapanyagokból, például fakéregből, fűrészporból vagy faforgácsból készítenek. A gyártási folyamat során az alapanyagokat magas nyomáson préselik, anélkül, hogy ragasztóanyagot adnának hozzá. Ennek eredményeként a fabrikett egy sűrű és egységes henger alakú forma, melyet könnyen kezelhetünk tüzelőberendezéseinkben.

A fabrikett előnye, hogy környezetbarát, hiszen megújuló erőforrások felhasználásával készül. A gyártás során nem csak a fa szerves részei hasznosulnak, hanem a magas nyomás és hő hatására a fa saját kötőanyagai is előjönnek, amelyek segítik az összetartó képességet. Ennek köszönhetően a fabrikett magas fűtőértékkel rendelkezik.

A fabrikettet általában kisebb egységekben, például téglák vagy hengerek formájában forgalmazzák. Ez a tüzelőanyag ideális választás lehet háztartási kályhák, kandallók és tüzelőberendezések számára. A könnyű kezelhetőség és az egységes égési tulajdonságok révén a fabrikett segít a folyamatos, hatékony hőtermelés elérésében, ezáltal kényelmes és energiatakarékos otthoni fűtést biztosítva. A fabrikett gyakran a fenntartható fűtés egyik előremutató megoldásaként említik, mivel hozzájárul a fafelhasználás optimalizálásához és a környezetvédelemhez.

A fabrikett általános tulajdonságai:

  • természetes alapanyagokból (faporok, faforgács, faapríték, erdőgazdasági melléktermék) készül
  • idegen kötőanyagot nem tartalmaz
  • nedvességtartalma kicsi (10% körüli) ezért könnyebben és jobb hatásfokkal ég, mint a hagyományos tűzifa
  • fűtőértéke nagy, kétszerese az átlagos tűzifának kb. 17-19MJ/kg
  • hamutartalma kicsi (0,7-1,5%), hamuja környezetbarát, a kiskertek trágyázásához alkalmazható

Miért érdemes brikettet használni tüzifa helyett?

Brikettünk jóval magasabb fűtőértékkel bír mint az általános tüzifa!

A tüzifával ellentétben nincs vele plusz munka, könnyen adagolható, nem telepszenek meg benne az egerek, más állatok.

Az általunk gyártott brikett faipari szárítókamrában szárított alapanyagbol készül, víztartalma 5-8%, ellenben a tüzifa vásárláskor akár 40-50 %vizet is tartalmazhat.

Hamuképződése a tüzifával szemben elenyésző.

Fabrikett kiszereléseink:

fenyő brikett 15 kg

tölgy brikett 10,5 kg